VITA BULLA - CILS 23

Er livet en bold eller en boble?
 
VITA BULLA står der på gravstenen for Jakob Wichmann Hasebard. Han døde i 1632 og blev 5 dage gammel. Siden 1888 er VITA BULLA blevet oversat "livet er en bold", og relieffet er blevet tolket som et billede af en dreng, der leger med kugler. 
 
Jeg har tit som omviser i Sorø Klosterkirke frygtet at blive spurgt om netop denne gravsten. "Livet er en bold" - hvordan skal det forstås? Tja, det går op og ned. Det er jo rigtigt nok, men udtrykte man sig også sådan i 1600-tallet - og så på en gravsten?! Det skulle jeg undersøge nærmere en eller anden dag, tænkte jeg, men somme tider kan man være heldig, at en anden gør arbejdet for en:
 
Den 11. december 2015 var jeg til bogreception. Hikuin 39 blev præsenteret. Det er et bind viet til Sorø-Studier. Og heri er der en artikel af Knud Holm, som skriver om netop denne gravsten. Han oversætter: "Livet er en boble". Livet er smukt som en sæbeboble, men kan briste hver øjeblik, det skal være. Det er det såkaldte vanitas-motiv, som kendes fra billedkunst og litteratur. Læs selv artiklen! Kan rekvireres på Hikuin.
 
Forlaget Hikuin udgiver skrifter om arkæologi, kunsthistorie og kulutrhistorie.